Over geluk gesproken

Voor iedereen zit geluk in iets anders. In het fijne contact met de buren die altijd voor je klaarstaan, in je kinderen, in de eerste zonnestraal wanneer je ‘s morgens de hond uitlaat. Het soort geluksmomenten, groot of klein, is eindeloos. Maar vaak horen en lezen we alleen maar over dat wat niet goed gaat. Over kommer en kwel.

Klagen, daar zijn mensen goed in. Ook over Heerlen, hoe vaak hoor je wel niet dat ‘het niks is en het niks wordt.’ Maar dat wil niet zeggen dat er in Heerlen niets wordt gedaan om dat negatieve imago te kantelen. Of dat mensen in Heerlen geen geluk vinden. Integendeel! Els Huver dook het Eikenderveld in en sprak daar openhartig met bewoners over geluk. Aanleiding was dat deze wijk in de top 10 staat van wijken met het hoogste percentage jeugdarmoede. Els: “Maar naar geluk wordt mensen nooit gevraagd. Dus zijn wij dat gaan doen.” Het leverde een serie korte verhalen op die je kunt beluisteren in de prachtig ingerichte Kopsalon.

Uniek

Zo luister je onder meer naar vluchteling Hajad die op een avond bij buurvrouw Klazina aanbelt. Hij heeft dringend paracetamol nodig en de apotheek is gesloten. Een ontmoeting waarin de djembé van Klazina een verbindende rol speelt. Of het verhaal van Roy, die ooit de kans om bij Roda te voetballen heeft afgeslagen. Desondanks vind hij zijn geluk -naast zijn gezin- nog steeds in voetbal. Of het verhaal van Sander, die grappiger is dan zijn tweelingbroer. Maar die is dan weer groter en slimmer. Dat vindt Sander niet erg, want hij wil graag uniek zijn.

Mazzelmuur

Deze en andere verhalen zijn vandaag en morgen nog te beluisteren in de Kopsalon in het kader van Cultura Nova op het Burgemeester van Grunsvenplein. En als je er dan toch bent: laat jouw geluksmomentje achter op de Mazzelmuur en neem in ruil dat van een ander mee. Wie weet brengt het geluk van die ander, jouw ook een geluksmomentje…

Dit artikel is geschreven in opdracht van de gemeente Heerlen voor Festival Bovengronds.

© Huijsmans & Megens – Cookies