Edline de Jong is projectmanager van het project Spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf. Ze woont in Eindhoven maar is graag in Limburg. “Ik kom hier al zo’n zeventien jaar voor werk. Het is mooi in Limburg, de mensen zijn er gemoedelijk en warm. Dat laat me aan thuis denken, aan Curaçao waar ik geboren ben. Ik draag Limburg en de Limburgers dan ook een warm hart toe.”

Het voelt zelfs zo goed hier, dat ze erover denkt om regelmatig haar vrije tijd in Zuid-Limburg door te brengen. “Ik realiseer me dat ik hier eigenlijk nooit kom om te ontspannen, om te recreëren. Terwijl die mogelijkheden hier volop zijn. En daarbij zou ik me dan ook kunnen terugtrekken om te schrijven. Ik werk namelijk aan een thriller, maar daar kom ik heel weinig aan toe”, lacht ze.

Veel ervaring

Ze neemt een enorme dosis werkervaring mee: deed projecten op het gebied van utiliteitsbouw, infrastructuur, waterschap en rail. En bekleedde heel diverse functies bij allerlei uiteenlopende bedrijven, provincies, waterschappen, gemeenten en Rijkswaterstaat door heel Nederland. Als kind van een expat is ze gewend telkens weer haar spullen te pakken en te verkassen naar een nieuwe omgeving. “Daarom kan ik waarschijnlijk ook zo goed interimmanager zijn,” zegt ze. Ook in Limburg heeft ze tal van opdrachten gedaan. Zo werkte Edline als projectleider ‘Tijdelijk winkelcentrum Stein’ en was ze procesmatig betrokken bij de Buitenring Parkstad Limburg. “Mijn hart ligt wel bij dit soort publieksgerelateerde projecten.”

Spoorverdubbeling

En dan nu het project Spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf. Edline: “Het is mooi dat die verbinding er komt. Maar ik kan me ook verplaatsen in de omwonenden. Ik heb het traject bekeken en snap dat mensen zich afvragen wat het voor hen betekent. Dat ze zich zorgen maken over de goederentreinen.” Ze vergelijkt het met het tijdelijk winkelcentrum in Stein. “Dat werd pal in een woonwijk neergezet en dat leidde tot veel onrust onder de bewoners. Om het winkelcentrum te kunnen bouwen, moesten bomen die kenmerkend waren voor de Omphaliusstraat verwijderd worden. Daar was nogal wat weerstand tegen. Communicatie en begrip voor elkaar hebben, is dan heel belangrijk.”

Communicatie

Voor Edline is communicatie een sleutelwoord om begrip en enthousiasme bij alle partijen te creëren. Ze hecht ook veel waarde aan transparantie en respect voor elkaar. Edline: “Als projectmanager zorg ik door te sturen op tijd, geld en kwaliteit dat gemeenschapsgeld bedoeld voor verbeteringen – in dit geval de spoorverdubbeling – op de juiste wijze wordt gebruikt. Ik manage een project dan ook strak en zakelijk. Dat kan niet anders. Natuurlijk kunnen zaken anders lopen dan je vooraf hebt gepland, maar ben transparant. Dat staat voor mij altijd voorop.”

Buurtparticipatie

Ze laat weten dat ze uitziet naar het eerstvolgende bewonersoverleg. “Ja, want ik geloof in buurtparticipatie. Vaak zijn ingrijpende maatregelen nodig die de leefsfeer en omgeving kunnen veranderen. Door naar wensen en eisen van de omwonenden te luisteren, ontstaat er meer begrip. Dat deden we bij de Buitenring Parkstad Limburg en in Stein ook. Laat de mensen maar alvast weten dat ze gewoon Limburgs tegen me kunnen praten, dat versta ik inmiddels prima,” lacht ze.

Voor het project Spoorverdubbeling Heerlen-Landgraaf interviewde we de nieuwe projectmanager. Over haar liefde voor Limburg, de ervaring die ze meebrengt en het belang van open en eerlijke communicatie.

Foto: La Sirel

© Huijsmans & Megens – Cookies