‘Ik wil laten zien dat Limburgers moedig en strijdbaar zijn’

“Ergernis over het imago van de Limburger was de aanleiding van de Hub Cobben Prijs”, aldus Martin van der Weerden, één van de initiatiefnemers. Daar wilden we meer van weten. Voor Festival Bovengronds gingen we bij hem langs in Kerkrade voor een gesprek.

Tamme schapen

Geschiedenisleraar Martin van der Weerden heeft gestudeerd in de randstad. Het viel hem op dat Limburgers vaak worden afgeschilderd als ‘tamme schapen’. Martin: “In het noorden kloppen ze zich zo op de borst. Over hoe mondig ze wel niet zijn en hoe goed ze voor zichzelf kunnen opkomen. Mij ergert dat zo. Tamme schapen heb je overal, niet alleen hier in Limburg. Ik kan zoveel voorbeelden noemen van mondige Limburgers. Moedige mannen en vrouwen die ergens voor staan, voor vechten.”

Hub Cobben

Het idee voor de Hub Cobben prijs ontstond op een mooie zomeravond op het terras bij Martin thuis. “Met onder meer Ron Meyer, partijvoorzitter van de SP, zat ik hier gezellig een pilsje te drinken en te brainstormen over verschillende onderwerpen. We kwamen tot de conclusie dat we iets wilden doen om te benadrukken dat Limburgers geen sullen zijn.” Ron Meyer noemde Hub Cobben: een fenomenaal voorbeeld van een sterke persoonlijkheid. Cobben leidde ondanks zijn longaandoening duizenden Limburgse mijnwerkers op 18 september 1975 tijdens de Mars op Den Haag. Een prachtig voorbeeld van iemand die niet uit eigenbelang handelde. “De man werd op handen gedragen en gezien als een soort Robin Hood. Al pratende ontstond bij Ron en mij het idee voor een aanmoedigingsprijs. Een prijs om een moedige Limburger te eren die zich op indrukwekkende wijze voor sociale strijd en rechtvaardigheid inzet.”

Strijdbare Limburgers

Martin komt zelf ook uit een strijdbare familie. Zijn vader was mijnwerker en vakbondsman bij de socialistische bond. “De socialistische bond was de ‘verkeerde bond’. Leden werden met de nek aangekeken, in tegensteling tot de geaccepteerde katholieke bond. Zo kwamen ze bijvoorbeeld onderaan op de lijst als ze een woning zochten. En hun kinderen werden gepest op school, ik weet er zelf alles van.” Zijn vader moest dus tegen de stroom in roeien, maar kwam ondanks dat op voor zichzelf en zijn medemens. “Ik ben zo trots op mijn vader en al die andere strijdbare Limburgers. Maar tegelijkertijd hoor ik dan van anderen dat hij een tam schaap was. Dat klopt niet, daar erger ik me aan.”

Geschiedenis bindt

Martin is geschiedenisleraar bij het Bernardinus College in Heerlen. Geschiedenis noemt hij een uit de hand gelopen hobby. De liefde voor geschiedenis is ook wat de vier bestuursleden van de Hub Cobben Prijs bindt. In het bijzonder die voor Limburg en de mijnstreek. “We zien geschiedenis vooral als iets waar we van kunnen leren, voor de toekomst. We hopen ook jonge mensen te bereiken en ze te inspireren. Om hun interesse voor geschiedenis op te wekken. Tegelijkertijd geven we Limburgse actievoerders een steuntje in de rug. Dat kunnen ze goed gebruiken.” De Hub Cobben Prijs moet het imago van Limburg in ieder geval positief beïnvloeden. “Ik kan zeggen dat we op alle vier de genomineerden trots kunnen zijn. Het zijn vier geweldige persoonlijkheden, vol dynamiek en uithoudingsvermogen. Wat mij betreft mogen ze alle vier winnen!”, eindigt Martin lachend.

Stem!

Je vindt de genomineerden op de website van de Hub Cobben Prijs. Je kunt nog stemmen tot en met zondag 16 september!

In opdracht van de gemeente Heerlen voor Festival Bovengronds / Foto: Katja Huijsmans

© Huijsmans & Megens – Cookies