De Amerikaanse Collette Cobben-Murr (50) is de kleindochter van Hub Cobben. Tijdens een familiebezoek aan Nederland bezocht ze samen met haar moeder de Hub Cobben tentoonstelling in het Raadshuis. Ze is erdoor geraakt. “Mijn vader heeft me veel verteld over opa Cobben. Over hoe hij de mars op Den Haag leidde. Wat ik niet wist, is hoeveel geld er destijds is ingezameld voor de bussen. Zo’n 50.000 gulden. Wat een enorm bedrag en dat voor die tijd. Hierdoor werd het voor al die mijnwerkersgezinnen mogelijk om mee naar Den Haag te gaan.”

Uitgevlogen

De vader van Collette was het enige kind van Hub Cobben en zijn vrouw. Bleef Hub zijn hele leven hier in de regio, haar vader vloog uit. “Als mechanical engineer kon hij overal aan de slag en dat deed hij ook. Hij heeft bijna in alle werelddelen gewerkt.” Collette werd in 1968 in Drenthe geboren en vlak daarna vertrok de familie Cobben naar de Verenigde Staten. “We pendelden nog een paar jaar op en neer tussen Nederland en de VS, settelden ons in 1972 in Illinois en verhuisden later naar California.”

Hartverwarmend

Na de dood van haar vader komen alle foto’s en knipsels van opa Hub bij Collette en haar zus terecht. “Ik ben opa Cobben altijd blijven volgen. Geregeld googel ik zijn naam. Zo kwam ik vorig jaar terecht op de site van de Hub Cobben Prijs.” Ze nam contact op met Martin van der Weerden, een van de initiatiefnemers. Ze vindt de uitreiking van de prijs en de tentoonstelling hartverwarmend. Ze beseft hoe zeer het leven van Hub Cobben in het teken stond van de mijnen. Geëmotioneerd: “Opa was een nederige man. Hij deed zwaar werk als mijnwerker, was vakbondsleider en zette zich later ook nog eens in voor de pensioenen van de mijnwerkers. Zijn leven was van betekenis. Dat ontroert me enorm.”  


Bescheiden

De waardering voor haar opa zit ook in zijn bescheidenheid. Ze licht toe: “Je hoeft niet te schreeuwen om gehoord te worden. Het is niet nodig om te intimideren om je punt te maken.” Volgens haar moeder hebben Collette en haar zus de genen van opa Cobben. “Ze zegt dat we zijn drive en passie hebben geërfd. Maar ook zijn eerlijkheid en bescheidenheid. Mijn levensmotto is niet voor niets: ‘The more you do with what you have, the more God will give you to do with’.

In opdracht van de gemeente Heerlen voor Festival Bovengronds/Foto: Heerlen Mijn Stad.

Ook interessant

© Huijsmans & Megens – Cookies